top of page

Maifaniet en water

Een van de meest effectieve minerale stenen die gebruikt wordt bij de zuivering en mineralisatie van water is maifaniet. Maifaniet zijn gefossiliseerde mineralen van vulkanische oorsprong die over tienduizenden jaren zijn gevormd en eeuwenlang worden gebruikt in delen van Mongoliƫ en China voor waterfiltratie en andere heilzame toepassingen.


Maifaniet bestaat uit een combinatie van gesteenten waaronder plagioklaas veldspaat, orthoklaas veldspaat, hoornblende en biotiet te samen met silicaten en mineralen. Al deze verbindingen maken deze stenen rijk aan bijna alle mineralen die ons lichaam nodig heeft.

Maifaniet brokken in ruwe vorm

Deze stenen worden door de eeuwen heen gebruikt als alternatieve vormen van genezing om het metabolisme van het menselijk lichaam te verbeteren, de bloedsomloop te bevorderen en chronische gastritis, reuma, hoge bloeddruk en tal van huidaandoeningen te behandelen. Naast deze voordelen joderen maifaniet stenen de mineralen in kwestie waardoor ze gemakkelijker door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen.


Maifaniet is ideaal als waterzuiveringsmiddel en -verbeteraar. Het heeft een hoog adsorptie- en verwijderingseffect op zware metalen zoals lood, cadmium, kwik, arseen en zeswaardig chroom in het water. Als het water wordt gedrenkt in medische steen absorbeert het schadelijke componenten en een verscheidenheid aan bacteriƫn veroorzaakt door watervervuiling.


Door ionenuitwisseling verandert water in schoon actief mineraalwater en geeft het veel mineralen en sporenelementen af die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. Langdurig drinken kan schadelijke stoffen in het menselijk lichaam elimineren, het metabolisme reguleren, de bloedcirculatie als wel de immuun functionaliteit bevorderen en ondersteunen bij diurese, maag- en leverbescherming.


De lijst is lang om de simpele reden dat leven vraagt om vloeibaar water, energie en organische moleculen. Deze organische moleculen zijn mineralen. De diversiteit wordt toegeschreven aan het feit dat maifaniet minstens 70 soorten mineralen bevat waaronder ook zeldzame aardelementen zoals lithium, strontium, selenium en molybdeen om er enkele te noemen. Deze elementen spelen een belangrijke rol in het zuiveringsproces waar maifaniet vaak voor wordt gebruikt.


Het mineraalwater dat maifaniet genereert bevat kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor, titanium, mangaan, barium, kobalt, koper, zink, lithium, strontium, molybdeen, niobium, germanium, tin, selenium, silicium en zeldzame aardelementen als lanthaan, cerium, neodymium en samarium. Al deze mineralen zijn essentieel voor de werking van de menselijk machinerie en een goede gezondheid.


Afhankelijk van wat je nodig of tekort hebt, is het vrij eenvoudig te achterhalen welke mineralen bijdragen tot jouw gezondheid. Omdat over mineralen bibliotheken worden volgeschreven, volgt een korte bloemlezing over enkele mineralen en spoorelementen die maifaniet aan water toevoegt.


Zo speelt samarium een rol bij de stofwisseling en wordt het gevonden in de bloedbaan als wel als in de nieren en lever. Selenium, zink en mangaan worden ingezet bij verouderingseffecten. Deze drie mineralen plus magnesium, ijzer, koper, aluminium, jodium worden betrokken bij het bestrijden van hart- en vaatziekten. Mangaan speelt (onder andere) een rol bij de insulineafgifte en bij het afweersysteem daar waar calcium, zink, magnesium, koper, jodium, selenium, ijzer, nikkel, titanium, lithium, germanium etc. tevens de immuun functie van het lichaam kunnen bevorderen.


Er is geen vaste limiet aan de hoeveelheid water die een enkele maifaniet steen kan mineraliseren. Maifaniet stenen kun je in een centrale watercontainer van vele liters plaatsen om hier telkens uit te tanken. De ervaring leert dat een enkelvoudige maifaniet steen in een klein watervat zorgt voor een voedzamere watervoorziening.


Maifaniet vergt nauwelijks onderhoud. In tegenstelling tot andere minerale stenen en actieve kool die regelmatig moeten worden gesteriliseerd of vervangen, is het advies maifaniet eenmaal per 6 maanden 20 minuten te koken in schoon water.


Het is gebleken dat maifaniet begint met het mineraliseren van water ongeveer 8 minuten nadat het water en de steen voor het eerst contact hebben gemaakt. Hoe lang maifaniet in je watertoepassing meegaat is sterk afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de watersamenstelling.


Afhankelijk van het chloorgehalte en andere verontreinigingen in je drinkwater, gaat maifaniet over de loop van jaren tekenen van erosie vertonen. Dat is een goed ding want dit betekent dat de steen werkt. Het betekent ook dat als de stenen niet aanwezig waren, hetzelfde verval en erosie in plaats daarvan in je lichaam had plaatsgevonden. Het is waarschijnlijk dat je tussen 1-3 jaar erosie van je maifaniet stenen zult meemaken. Als gevolg hiervan het filtratievermogen gaan afnemen en wordt het tijd voor vervanging.

Ā 

Adsorptie en sorptiviteit en maifaniet


Maifaniet heeft grote capaciteit voor zowel ionenuitwisseling als de adsorptie van oplosbare zware metalen en chemische onzuiverheden in het water. Deze adsorptie vermindert ook concentraties van bacteriƫn waardoor de reproductiesnelheid wordt geremd. Het resultaat van de ionenuitwisseling is de zachte afgifte van rijke mineralen en het verhogen van de pH-alkaliniteit wat onmiskenbaar de smaak van water verbeterd.


Adsorptie is een scheidingsmethode die berust op verschil in aanhechtingsvermogen en oplosbaarheid. Bij adsorptie hechten de moleculen van een gas of vloeistof zich aan het oppervlak van een vaste stof of vloeistof, en bedekken deze daardoor met een laagje.

Adsorptie kan gebruikt worden als scheidingsmethode in (drink)waterzuivering. Als in water geur-, kleur-, of smaakstoffen opgelost zijn, dan zijn deze te verwijderen door middel van adsorptie.


Bij adsorptie is er sprake van het hechting van een stof aan het oppervlakte, in dit geval dus de interne oppervlakte van het actieve kool. Bij absorptie is er sprake van het opnemen van een stof in een ander medium zoals water in een spons of vermengen moleculen, atomen of ionen van de ene stof zich met die van een andere stof waardoor een mengsel ontstaat.


Het tegengestelde van adsorptie is desorptie. Hierbij worden de geadsorbeerde stoffen van een adsorptiemiddel verwijderd wat bij maifaniet neerkomt op regeneratie van een stof wat resulteert in het reinigende vermogen.


Sorptiviteit is het transport van vloeistoffen in poreuze vaste stoffen als gevolg van oppervlaktespanning in de haarvaten van een vaste stof. Maifaniet is dankzij een hoge sorptiviteit in staat om de vele soorten mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft op te lossen.






ć‚³ćƒ”ćƒ³ćƒˆ


bottom of page