top of page

Waarom capsules niet werken (3)

We weten dat capsules en ook pillen naast de beoogde werkzame stoffen conserveringsmiddelen, onbekende additieven en overbodige kleurstoffen bevatten. Dit zijn allemaal substanties die geen voeding zijn en door je lichaam, vooral je darmen, kunnen worden gezien als antivoeding.

 

Waar mensen niet gauw bij stil staan, is dat voedingssupplementen capsules vallen in de categorie processed food. Datzelfde  processed food dat je probeert te ontwijken vanwege de onbekendheid met de mechanismen van overbewerkt voedsel en de mate van verwerking die ze ondergaan!

 

Wat is de samenstelling van je ‘voedingscapsule’ in termen van macronutriënten, voedseltextuur, toegevoegde suikers, vet en zout, energiedichtheid, caloriearme zoetstoffen en additieven? Wat is er bekend over de orale verwerkingstijd, de eetsnelheid, maagledigingstijd en de gastro-intestinale transittijd in het kader van spijsverteringsprocessen en het microbioom? Je komt er niet snel achter.


De vorm waarin mineralen worden ingenomen bepaalt de mate waarin je lichaam deze kan benutten. Daarnaast hangt de capaciteit waarmee je lichaam voeding kan verwerken af van de conditie van je maag en spijsvertering.

Je mag je afvragen bij voedingscapsules wat er te melden valt over de specificiteit, duidelijkheid en consistentie met betrekking tot voedselkeuze waaronder kosten, kwaliteit, houdbaarheid, voedselverpakking, hypersmakelijkheid en stimulering of onderdrukking van processen als honger en volheid? Op deze vragen zul je niet gauw antwoord krijgen.

 

Voorkomen is daarom beter dan genezen. Kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren zoals carrageen, moeten allemaal echt verdwijnen als je probeert je darmgezondheid te herstellen en ontstekingen te verminderen. Je weet namelijk niet in welke mate capsule ingrediënten verbindingen aangaan die ontstekingen kunnen veroorzaken.

mee ze interageren.

Comentários


bottom of page