top of page

Staat der mineralen

Mineralen zijn de katalysatoren voor alle vitamines en andere voedingsstoffen die je lichaam gebruikt voor het ontwikkelen en behouden van een goede gezondheid. Het belang van mineralen en sporenelementen voor het menselijk lichaam kun je dus niet overschatten.


Om stoffen zoals calcium goed op te nemen heb je andere mineralen en sporenelementen nodig die samen met zuurstof, waterstof en koolstof maken hoe je lichaam reageert op voedsel, water, licht en lucht en factoren zoals omgeving en stress.


Zuurstof, waterstof, koolstof en stikstof zijn de vier meest voorkomende elementen in je lichaam. Zij vormen rond 96% van je gewicht. Calcium is het vijfde element met 920 tot 1200 gram lichaamsgewicht, ongeveer 1,5% van je lichaamsgewicht, waarvan 99% in botten en tanden.


Om deze stoffen in beweging en op de juiste plek te krijgen heb je mineralen en sporenelementen nodig die door hun reactie op elkaar en zuurstof, waterstof en koolstof bepalen hoe je lichaam reageert op voedsel, water, licht en lucht en andere factoren zoals omgeving en stress.


Deze mineralen en spoorelementen zijn onder andere natrium, chloride, kalium, magnesium, ijzer, zink, jodium, fosfor, selenium, koper, silicium, zwavel, chroom, mangaan, lithium en boor.


Deze mineralen, die in kleine hoeveelheden in je lichaam voorkomen, zijn essentieel voor veel processen.Mineralen zijn slechts biologisch beschikbaar in de mate waarin ze kunnen worden opgenomen. De vorm waarin mineralen worden ingenomen bepaalt de mate waarin je lichaam deze kan benutten. Daarnaast hangt de capaciteit waarmee je lichaam voeding kan verwerken af van de conditie van je maag en spijsvertering.


Problemen met de spijsvertering, zoals darmontsteking of een vorm van bacteriële overgroei, kunnen de gezondheid van je darmen zodanig beïnvloeden dat je lichaam mineralen niet optimaal opneemt. Je gaat dan kijken naar de minerale verwerking in je lichaam en wat de optimale staat is voor opname van mineralen. Direct opneembaar op cellulair niveau is daarbij het meest effectief en dus de optimale staat.Wat zijn de vereisten voor de optimale staat van mineralen?


Je lichaam doet alleen wat met mineralen als deze een elektrische lading met zich meedragen. Alleen mineralen in hun meest elementaire staat kunnen zich in een toestand bevinden waarin ze de elektrische lading kunnen dragen, negatief of positief. Om mineralen op cellulair niveau te kunnen opnemen, moet hun afmeting die van atoomgrootte zijn (10⁻¹⁰ ) meter.

Een ionisch mineraal is een element dat een positieve of negatieve lading heeft. Op moleculair niveau betekent dit dat het element te veel of te weinig elektronen heeft. Door deze onstabiele ionische toestand kan het element zich gemakkelijk binden met water en krijgt het de elektrolyten structuur die bij je lichaam past.


Waarom colloïdale mineralen minder goed beschikbaar zijn


Colloïdale mineralen hebben een omvang van 10⁻⁹ nanometer en zijn dus een factor 10 groter als een normale cel. Door hun grootte zijn colloïdale mineralen niet als mineraal herkenbaar voor je lichaam. Voor het opnemen het nodig dat het lichaam deze eerst geschikt maakt. Het maakt dat deze vorm minder beschikbaar is.


Hoe effectief zijn pillen of poeders voor je lichaam?


Capsules, poeders en pillen bevatten niet alleen vaak synthetische vitamine of mineralen zonder natuurlijke hulpstoffen maar ook conserveringsmiddelen, onbekende additieven en totaal overbodige kleurstoffen. Deze stoffen worden door je lichaam niet gezien als voeding en moeten eerst verwerkt worden voordat er mineralen vrijkomen die niet in een optimale staat zijn om verschillende redenen.


De belangrijkste reden waarom pillen en poeders niet werken is dat mineralen werken als cofactoren ten opzichte van elkaar maar ook voor vitaminen. Zonder mineralen functioneren vitaminen ondermaats. En mineralen kunnen alleen goed functioneren in interactie met andere mineralen. De juiste verhouding tussen de verschillende mineralen is daarbij superbelangrijk.


Wat is de ideale staat der mineralen?


Je lichaam heeft baat bij een volledig spectrum van goed uitgebalanceerde, kant-en-klare ionische mineralen en spoorelementen.


De beste manier om het lichaam te voorzien van een breed scala aan ionische mineralen is door planten te eten die zijn gekweekt in een goede, voedingsstoffenrijke grond. Daarnaast kun je je lichaam het beste voorzien van de nodige ionische mineralen en elektrolyten door elementaire ionische producten te gebruiken.

Comments


bottom of page