top of page

Natuurlijk kom je tekort

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die in balans voor moeten komen in alle delen van je lichaam om gezondheid te blijven. In je lichaam vindt één grote continue uitwisseling van mineralen plaats. Een belangrijke vraag blijft, hoe weet je of je voldoende mineralen binnenkrijgt? Welke mineralen je moet aanvullen blijft een complexe afweging die voor elk mens verschillend is.


Het is een kunst om je essentiële mineralen in voldoende mate binnen te krijgen. Een belangrijke bron vormt het eten van ‘heel’ voedsel, dus voedsel dat dichtbij is verbouwd in natuurlijke en voedselrijke grond. Traditioneel zorgde het eten van verse granen, fruit en groenten uit voedselrijke grond voor voldoende toevoer van het volledige spectrum aan ionisch geladen mineralen.
Tegenwoordig is het een hele uitdaging om alle voedingsstoffen, vitamines, mineralen en spoorelementen te halen uit de planten die we eten. Vooral als je voedsel eet uit die afkomstig is van een uitgeputte bodem kom je al gauw te kort. Nu is er voor iedere vitamine of mineraal wel een potje met pillen of capsules te koop maar werkt het wel zo?


Pillen en capsules bevatten naast werkzame stoffen poeders met conserveringsmiddelen, onbekende additieven en overbodige kleurstoffen die door je lichaam niet worden gezien als voeding. Als een synthetische vitamine of mineraal (zonder natuurlijke hulpstoffen) het enige is wat ze bevatten, hoe goed wordt die pil of dat poeder dan door je lichaam opgenomen?

Natuurlijk valt een zeker placebo-effect niet te onderschatten. Dan werken die capsules, pillen en poeders misschien dankzij je hoofd. Alleen je lichaam doet er weinig mee omdat de werking van mineralen nu eenmaal afhangt van de cofactoren waarmee je die mineralen inneemt.


Hoe je lichaam voeding verwerkt hangt bovendien af van de conditie van je maag en spijsvertering. Een goede werking van je spijsvertering en darmgezondheid is de basis van een goede gezondheid en algemeen welzijn.Natuurlijk is het zo dat naarmate je ouder wordt je lichaam meer mineralen nodig heeft om in balans te blijven. Maar laten we, in plaats van te denken in termen van ouder worden of tekorten, streven naar gezondheid, bescherming en verjonging. Wil je dit bewerkstelligen dan kijk je naar waar je lichaam uit bestaat en wat er door je lichaam gaat.


Het is belangrijk te weten dat er geen mineraal is dat alleen opereert. En dat ditzelfde geldt voor vitamines, want ook vitamines zijn opgebouwd uit mineralen. Beide werken het beste als ze komen van een natuurlijke bron en in balans zijn met de elementen waarmee ze samenwerken. Zo geven ze jou de maximale ondersteuning bij je metabolisme, je energieproductie en je immuniteit.


Waar wetenschappers nu pas de effecten en onderlinge relaties van mineralen in menselijke systemen proberen te ontdekken, weet je lijf nu al beter. Je lichaam vraagt om een volledig spectrum van goed geproportioneerde, gemakkelijk beschikbare en dus goed verwerkbare ionische mineralen en spoorelementen.bottom of page