top of page

De Omega-3 factor update

Omega-3-vetzuren die voorkomen in koud water vis en visolie, vooral EPA en DHA, spelen een belangrijke rol bij celmembranen, hersenontwikkeling, gezichtsvermogen en de gezondheid van het hart.


EPA, DHA en Omega-3 visolie hebben een gunstige invloed op veel mechanismen die ten grondslag liggen aan chronische ziekten, ontstekingsremmende eigenschappen. Het zijn voorlopers van hormonen en chemische boodschappers (Eicosanoïden), verlagen de bloeddruk en spelen een rol bij het verminderen van triglyceriden.Wanneer heb je extra Omega-3 nodig?

Over het algemeen kan worden gesteld: des te meer je Omega-3 nodig hebt, des te minder je lichaam converteert. Heb je meer nodig dan normaal vanwege een bepaalde conditie, krijg je te weinig binnen of zet je lichaam wat je binnenkrijgt niet goed om (absorptie)? In deze gevallen heb je meer nodig. Geconcentreerde zuivere koud water visolie met de EPA en DHA Omega-3 componenten, omringd met cofactoren en in optimale dosis en vorm, kan dan uitkomst bieden.


Waar EPA een rol speelt bij hartgezondheid en ontstekingsremmende eigenschappen is DHA essentieel voor de ontwikkeling van brein- en oogweefsel. Daarom is het essentieel om over voldoende van deze componenten te beschikken voor ontwikkeling en onderhoud. In je brein zit bijvoorbeeld 250 x zoveel meer DHA als EPA dus moet deze stof wel beschikbaar zijn op die momenten in je leven dat je lichaam er om vraagt anders is er sprake van achteruitgang of uitval.


Je lichaam kan zelf EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) converteren vanuit Alpha-Liolenic Acid (ALA). ALA wordt daarom gezien als de essentiële component. Voor ALA conversie naar EPA heb je Enzym D6D (Delta-6-Desaturase) nodig. Maximaal 5 procent kan met D6D worden omgezet naar EPA mits het enzym zijn werk goed kan doen (cofactoren). De omzetting naar DHA is < 0,5%. Heb je niet voldoende van het enzym, dan stopt het omzettingsproces.

Verstoring van het Omega-3 proces

Daarnaast zijn er oorzaken waardoor je Omega-3-metabolisme wordt gehinderd. Zo verstoort een voedingspatroon met veel suiker de productie van de Omega 3 componenten EPA en DHA. Van verstoring is ook sprake bij een te hoge inname van Omega 6 - tussen Omega 3 en Omega 6 is een 1:1 relatie wenselijk - en ultra bewerkt voedsel waaronder gehydrogeneerde plantaardige oliën (transvetzuren) maar ook graanvlees. Insulineresistentie en statines verstoren conversie evenals ontstekingen, een te hoog triglyceridengehalte (bloedvet) en stress.

Als door deze oorzaken - naast het te weinig nuttigen van vis - je lichaam te weinig opneemt of produceert, resulteert dit in gebrek van deze essentiële vetzuren met als mogelijke gevolgen:


  • Veroorzaking hartziekten

  • Vernietiging de hersenfunctie

  • Verouderingsverschijnselen

  • Pijnlijke gewrichten

  • Vernietiging immuunsysteem

  • Vertraging spierherstel

  • Weerstandsproblemen


Visolie is geen actieve stof die wonderen verricht in je lichaam, maar zorgt voor bronnen zodat het lichaam het werk zelf kan doen. Er zijn meer dan voldoende studies beschikbaar over het nut van aanvulling voor vrouw en kind, prenataal, tijdens de eerste levensjaren en bij verdere ontwikkeling, als ook voor de vijfenveertigplusser in zake achtergang van cognitieve en zichtfuncties.Welke visolie is het beste voor je lichaam

Er bestaat niet zoiets als de beste visolie voor je lichaam. Visolie is geen medicijn of oplossing voor een bepaalde conditie. Hoe je lichaam op supplementen en visolie in het bijzonder reageert is persoonlijk. De beste visolie is eenvoudigweg zuivere visolie met de hoogste specificaties. Wel zijn er optimale omstandigheden waarin visolie tot je komt in termen van werkzame bestanddelen en cofactoren, innamevorm, biologische beschikbaarheid en absorptie.


Visolie capsules voldoen niet vanwege meervoudige redenen, waaronder de lagere doses, onvoldoende zuivering, geen cofactoren, inefficiënte inname en hogere kosten maar vooral ook omdat het onduidelijk is hoeveel ml visolie in een capsule zit en je zo de EPA en DHA waarden niet goed kunt vergelijken.

Omega-3, meer specifiek de componenten EPA en DHA, zit in vloeibare visolie bij voorkeur afkomstig van vette koud water vis. Is de visolie geconcentreerd en zijn de actieve componenten hoog dan heb je minder nodig. Visolie capsules vallen af en voldoen niet om meerdere redenen waaronder lagere doses, onvoldoende gezuiverd, inefficiënte inname, duurder maar vooral omdat het onduidelijk is hoeveel ml visolie in een capsule zit zodat je de EPA en DHA waarden niet goed kunt vergelijken. Wat je uiteindelijk wilt kunnen zien is hoeveel milligram EPA en hoeveel milligram DHA er in 1 milliliter visolie zit. Makers van visolie capsules zijn er niet te happig op deze informatie te delen.


Bij Omega-3 stofwisselingen spelen daarbij cofactoren zoals organische mineralen en vitamines een essentiële rol. Visolie werkt pas optimaal als benodigde cofactoren aanwezig zijn bij inname en opname. Zo is de D6D activiteit onder meer afhankelijk van zink en magnesium. Jodium en selenium zijn actieve mineralen in de natuurlijke bronomgeving en daarom zouden deze niet mogen ontbreken. Mineralen werken altijd in samenhang. Een hoog geconcentreerde zuivere visolie in combinatie met een breed complex aan sporenmineralen zorgt voor een verhoogde biologische beschikbaarheid waardoor het lichaam de werkzame bestanddelen makkelijker opnemen en verwerken.

Komentarze


bottom of page