top of page

Mānuka honing en methylglyoxal

Mānuka honing is een uitzonderlijke honing met een uitgesproken complexe smaak en rijk aroma onvergelijkbaar met welke andere honing ter wereld.

Mānuka honing is de gouden standaard van honing en wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen uit de karakteristieke nectar van de geurige bloem van de Mānuka-plant (Leptospermum scoparium). De Manuka-plant met zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt al generaties lang doorgegeven in de Rongoā Māori.


Landschap met potten Manuka honing

Manuka-honing bevat meer dan 2000 componenten die met massaspectrometrie kunnen worden gedetecteerd. Dit is ongeveer 20 keer complexer dan vlakke honing van het weidetype klaver. Manuka Honing is daarom veel meer dan alleen een glucose- en fructose-oplossing.

Samenstelling Manuka honing
Samenstelling Manuka honing

Manuka honing is rijk aan aminozuren, vitamine B & C, antioxidanten, mineralen, eiwitten, koolhydraten en bioactieve stoffen zoals plantaardige fenolverbindingen en organische zuren.

Methylglyoxal, kortweg MGO, is de organische verbinding die verantwoordelijk is voor de sterke antibacteriële eigenschappen van deze honing. Alleen het ultra hoge gehalte aan MGO geeft Mānuka honing de antibacterie power van een superfood.Het is de niet-peroxide activiteit (NPA) die zorgt voor de speciale eigenschappen van Manukahoning. De methylglyoxal (MGO) in de nectar van deze plant wordt tijdens de rijping gegenereerd uit de voorloper ervan dihydroxyaceton (DHA). De specifieke niveaus van Manuka's drie belangrijkste verbindingen, te weten DHA, MGO, and Leptosperin, worden door UMF certificering gegarandeerd.

Geen enkele andere honing heeft de complexiteit van natuurlijke componenten zoals de Nieuw-Zeelandse Mānuka honing. De Mānuka honing komt tot stand wanneer bijen nectar verzamelen van bloemen van de Mānukastruiken deze opslaan in honingraten. De Mānuka nectar stroomt slechts 4-6 weken per jaar. Dit maakt van Mānuka honing een schaars product.


Unieke eigenschappen Mānuka honing en methylglyoxal

De natuurlijke verbindingen van Mānuka honing zorgen voor de unieke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Het is dé reden waarom deze honing wordt aangewend voor therapeutische en medicinale toepassingen.

Dit vloeibare goud dat honing heet wordt gebruikt voor:

  • Dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem

  • Ondersteuning van de spijsvertering en darmgezondheid

  • Antioxidant bescherming

  • Verzachtende hoest en keelpijn

  • Energie boost

  • DIY-huidverzorging voor een ​​stralende teint

  • Antibacterieel gezichtsmasker met één ingrediënt voor de acne-gevoelige huid

  • Als een heilzaam zoetstofalternatief voor thee en koffie

Manuka-honing wordt gebruikt (in steriele vorm) voor wondgenezing in ziekenhuizen en klinieken over de hele wereld.

 

Mānuka honing wetenswaardigheden

Echte Mānuka honing is altijd ‘monofloral’. De witte, soms roze, Manuka-bloem van de Nieuw-Zeelandse Teatree plant is de bron van deze unieke honing. De wetenschappelijke naam van de plant is Leptospermum scoparium. Gangbare namen zijn Manuka, Kahikatoa, Pata, Rauwiri en Tea Tree.


Vallei met Manuka bomen in Nieuw-Zeeland
Vallei met Manuka bomen in Nieuw-Zeeland

Ultrafood vertegenwoordigt Comvita New Zealand (1974) in de Benelux en levert Comvita ultra Premium Mānuka honing organisch, non-GMO, UMF-gecertificeerd, 100% zuiver rechtstreeks van de bron. Alleen het ultra hoge gehalte aan methylglyoxal (MGO) geeft Mānuka honing de antibacterie power van een superfood.


Het ontbreken van de UMF certificering, een te lage prijs of gebruik van termen als bevat actieve Manuka componenten, indiceert dat je met niet-zuivere Mānuka honing te maken hebt.


Manuka Honey rating systems explained
Manuka Honey rating systems explained

In de jaren veertig werd het gebruik van honing vervangen door de moderne geneeskunde met de introductie van antibiotica. De zorgwekkende ontwikkelingen rond antibiotische weerstand vormen een groot probleem. Als gevolg grijpen medische professionals terug op het gebruik van honing om infecties en andere aandoeningen weer te behandelen op natuurlijke wijze.

Comentários


bottom of page