top of page

UMF en Non Perioxide Activity (NPA) versus Methylglyoxal (MGO)

De uitzonderlijke antibacteriële activiteit van Mãnuka-honing wordt gegradueerd aan de hand van de Unieke Mãnuka Factor. De UMF-classificatie meet op basis van een aantal componenten de hoeveelheid NPA (Non Perioxide Activity) die in de honing aanwezig is. Voor het hanteren van enkel een MGO waarde en hier eigenschappen aan toekennen is er geen basis.

De kwaliteit van UMF-gecertificeerde Mãnuka honing wordt bepaald door de natuurlijke bestanddelen MGO, DHA en Leptosperin te meten. Alleen het UMF label staat voor het echte niveau van de unieke Mãnuka eigenschappen in deze honing.

Het ontbreken van het UMF label, een te lage prijs of gebruik van termen als bevat actieve Mãnuka componenten, dan wel claimen dat het product een bepaalde MGO waarde heeft, indiceert dat je met niet-zuivere Mānuka honing te maken hebt.

Het ontbreken van het UMF label, een te lage prijs of gebruik van termen als bevat actieve Mãnuka componenten, dan wel claimen dat het product een bepaalde MGO waarde heeft, indiceert dat je met niet-zuivere Mānuka honing te maken hebt.

De grondslag van de UMF-certificering is NPA


Methylglyoxal (MGO) alleen is niet verantwoordelijk voor de antibacteriële activiteit van de honing. Zoals met zoveel heilzame stoffen in de natuur, gaat het om de compositie van elementen. Methylglyoxal is weliswaar de hoofdcomponent maar niet synoniem aan NPA.

De andere componenten waarop de UMF certificering is gebaseerd zijn Dihydroxyaceton (DHA), dat aanwezig is in de nectar van Mãnuka-bloemen, en de concentratie Leptosperin als stabiele marker voor de kwaliteit van Mãnuka honing.

Om de unieke helende eigenschappen van Mãnuka-honing te garanderen, zoek je naar de bijbehorende UMF-classificatie. Enkel het benoemen van het niveau MGO geeft geen enkele indicatie over de antibacteriële activiteit van de honing.

Hoe hoger het UMF-getal, hoe hoger het gehalte van de verbindingen en dus de NPA waarde. Afhankelijk van de gewenste toepassing zal Manuka honing met een hoog UMF gehalte het beste resultaat opleveren:

5+: lage niveaus zijn aanwezig
10+: bruikbare niveaus zijn aanwezig
20+: superieure, hoogwaardige niveaus zijn aanwezig

Alle honing vertoont op zekere hoogte antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende en tot op zekere hoogte immuun modulerende activiteiten. In samenhang met MGO, DHA en Leptosperin komt de echte Mãnuka honing tot de ongekende werking.

Daar waar het de consument gaat om zekerheid met betrekking tot de gezondheidstoepassingen, is het zaak om het verschil te duiden tussen het onterechte gebruik van Mãnuka MGO op potjes versus de aanwezigheid van het juiste niveau NPA op basis van UMF certificering.

Lees ook: De meerwaarde van (UMF) Mãnuka honing

bottom of page