top of page

Olijfbladextract en Oleuropein

Een mediterraans voedingspatroon bestaat onder andere uit olijfolie, fruit, groenten, noten en vis. Hoe vaak wordt dit eten niet geassocieerd met gezonde leefstijl en bescherming tegen hart- en vaatziekten.


Aangezien bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol onafhankelijke voorspellers zijn van hart- en vaatziekten - maar ook weer allemaal met elkaar hebben te maken - zullen de benefits van de mediterraanse maaltijd dan ook hier van toepassing zijn?


Het gaat natuurlijk niet om de vetten, eiwitten en suikers. Het zijn de micronutriënten die het doen!

Mediteraans landschap met olijfbomen

Welke micronutriënten zijn verantwoordelijk en hoe werken ze samen?

Illustratie van voedingsmiddelen

Welke micronutriënten zijn verantwoordelijk en hoe werken ze samen? Weet je dit, dan kun op zoek naar die voeding met die voedingscomponenten die de hoogste concentratie van gunstige stoffen bevatten.


Het zijn de polyfenolverbindingen die worden aangetroffen in olijven, olijfolie en olijfbladeren die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten van een mediterrane leefstijl. Gedeeltelijk verantwoordelijk want de natuur werkt haar oplossingen altijd in samenhang uit.


Het blijkt dat de olijfpolyfenolen oleuropeïne en zijn primaire metaboliet hydroxytyrosol de bloeddruk, het plasmacholesterol en -lipiden en de bloedsuikerspiegel kunnen verbeteren.

Chemische schema's van OLE Oleuropein en OLE hydroxytyrosol

Oleuropeïne is de stof verantwoordelijk voor de bittere smaak van onbewerkte olijven. Bitter in termen van gezondheid is vaak goed. Dit blijkt in dit geval door een breed spectrum aan gezondheidseigenschappen: antioxidant, anti-aging, ontstekingsremmend, anti-atherogeen, antikanker, antimicrobieel, antiviraal, huid- en cardio-beschermend (naast hypolipidemische, hypoglycemische en neurobeschermende activiteiten die ook zijn bestudeerd).


Behalve uit de vrucht (dat is dus de olijf), waar de olijfolie uit wordt gehaald, bevatten juist de bladeren van de olijfplant (Olea europaea) ook die fenolische verbindingen echter in een veel hogere concentratie dan die van de olijfvrucht en olie. De vergelijking gaat op met de pure extra virgin olijfolie die lokaal is geproduceerd en verpakt.


De hoogste concentratie aan werkzame stoffen wordt verkregen rechtstreeks uit de vers geplukte bladeren van de olijfboom.

100 gram verse bladeren = 1450 mg total phenolics 100 gram fruit = 110 mg 100 ml EVOO = 23 mg
100 gram verse bladeren = 1450 mg total phenolics / 100 gram fruit = 110 mg / 100 ml EVOO = 23 mg

Het zijn de stoffen oleuropein, hydroxytyrosol, verbacoside, caffeic acid en quercetin die werken in synergie. Het resultaat is vloeibaar extract van olijvenboomblad.


De bioactieve polyfenoverbindingen uit verse bladeren werken het beste in drinkbare vorm voor de beoogde gezondheidseffecten als je gaat voor:

  • ondersteuning van je immuunsysteem

  • verhoging van inname van antioxidanten

  • Proactieve goede gezondheid

  • extra ondersteuning voor cardiovasculaire gezondheid.


Daarom is het ook alleen in de vloeibare vorm dat olijfbladextract veel gebruikt in wetenschappelijk onderzoek: vanwege de reputatie van hoge kwaliteit en werkzaamheid. De meeste onderzoeken gaan over cardiovasculaire, cholesterol- en antioxidantenondersteuning en op het wereldwijde web is er veel informatie over te vinden.


Werkzaamheid van OLE

De beste manier om OLE te nuttigen is dus vloeibaar. De verwerking in je lichaam start direct in je mond. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld capsules die, afgezien van de hopelijk vegetarische samenstelling en het antiklontermiddel dat wordt gebruikt, pas worden uitgepakt in de maag.


Werkzame stoffen betreffen in ieder geval oleuropeïne en hydroxytyrosol in synergie met de andere polyfenolen. Je hebt ook producten waarin alleen oleuropeïne (kunstmatig) wordt geboost of het komt in de vorm van gesnipperde olijfblad of –poeder.


De oorsprong, de verwerking, behoud van synergetische vorm, de dosis, hoe je het nuttigt en wat je lichaam er mee doet. Als je op zoek bent naar vloeibaar olijfblad extract gemaakt van vers geplukte bladeren, zijn dit interessante vragen waar je antwoord op wilt hebben.


댓글


bottom of page