Mānuka honing is het product van het Nieuw-Zeelandse struikgewas waaraan het zijn naam dankt. De honingbijen werden geïntroduceerd door de Europese kolonisten aan het begin van de 19e eeuw. Wanneer bijen zich voeden met de nectar van de bloemen aan deze struik maken ze honing die veel krachtiger is dan de standaard honingbijhoning. Dit komt omdat deze honing een hogere concentratie aan methylglyoxal (MGO) heeft. Hoe meer MGO er in de honing zit, hoe meer antivirale en antibacteriële eigenschappen het bevat.
In dit tijdperk van resistentie tegen conventionele antibiotica wordt Mānuka honing geassocieerd met een breed spectrum aan gezondheidsvoordelen. Het is antibacterieel en bacteriebestendig met name door een combinatie van natuurlijke componenten die nergens anders voorkomen.
In de afgelopen jaren hebben onderzoekers ontdekt dat het vermogen van honing om ziektekiemen te doden afkomstig is van waterstofperoxide dat wordt geproduceerd met behulp van een bijenenzym.
Mānukahoning gaat een stap verder door ziektekiemen aan te vallen met een stof genaamd methylglyoxal. Deze stof wordt gevonden in de nectar van Manuka planten en helpt zowel kleine als chronische wonden te genezen. Er is zelfs een officiële naam voor: Medihoney.
Studies tonen aan dat Mānuka honing succesvol is tegen resistente organismen en langdurige wondinfecties. Infecties die niet genezen met reguliere antibioticatherapie. Om deze reden wordt Mānuka honing beschouwd als een laatste redmiddel tegen infectie.
De huidige aandacht voor Mānuka komt vanwege het feit dat bacteriën geen tolerantie meer voor antibacteriële werking kunnen opbouwen. Mānuka honing wordt ook ingezet voor:
Dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem
Ondersteuning van de spijsvertering en darmgezondheid
Antioxidant bescherming
Verzachtende hoest en keelpijn
Energie boost
DIY-huidverzorging voor een stralende teint
Antibacterieel gezichtsmasker voor de acne-gevoelige huid
Als een heilzaam zoetstofalternatief voor thee en koffie
Hoe hoger het UMF-getal, hoe hoger het gehalte van de verbindingen. Afhankelijk van de gewenste toepassing zal Manuka-honing met een hoog UMF gehalte (20+) het beste resultaat opleveren.
Er is in ruime mate onderzoek gedaan naar de helende eigenschappen van Mānuka honing.
Meer weten? Lees dan het artikel Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative van Luis Cláudio Nascimento da Silva, de Universidade Ceuma, Brazil: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.00569/full
Comentarios