top of page

Calorieën of mineralen

Heb jij ook altijd gedacht dat een calorie iets is dat je kunt verbranden?  


Een calorie is de door Nicolas Clément bedachte maatstaf voor potentiële energie in termen van warmte die in voedsel zit. Calorieën geven geen bruikbare informatie over het effect dat voedsel op je lichaam kan hebben. Je lichaam doet zelf niets met calorieën, je eet geen calorieën en je verbrand dus ook geen calorieën. 


Waarom wordt nu nog steeds de nadruk gelegd op het aantal calorieën dat een product bevat? De vermelding van calorieën op de etiketten van voedselverpakkingen werkt nog steeds als clickbait om ons af te leiden van wat er echt toe doet (en dus ook op de etiketten zou moeten staan): de mate van ultrafood in het product.  


Voor hun verbranding hebben je cellen brandstof en zuurstof nodig. Die brandstoffen wordt gehaald uit macronutriënten, niet uit calorieën. Je lichaam breekt eiwitten, koolhydraten en vetten af opdat deze stoffen in de bloedbaan worden opgenomen en richting je cellen gaan waar ze worden gebruikt voor energieopwekking. Het proces van celademhaling, mitochondriën, de krebs of citric acid cycle, de elektronentransportketen dat leidt naar de energiedrager die adenosinetrifosfaat heet.  


Mitochondriën

Het energieproces in je cellen heeft voor een goede werking baat bij de juiste beschikbaarheid van essentiële micronutriënten. In plaats van calorieën te tellen is het beter om je concentreren op het bepalen van welke voedingsmiddelen de vitamines en mineralen bevatten die je lichaam nodig heeft. 


Want welke mineralen en vitamines zitten er eigenlijk in jouw voedsel? Welke methoden zijn er gebruikt bij de bereiding van jouw voedsel welk effect hebben deze methoden op de voedingswaarde? Bevat dat voedsel onduidelijke stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je lichaam zoals chemicaliën of conserveermiddelen?  


Het aantal calorieën dat op het voedseletiket staat vermeld, beantwoordt geen van deze vragen. Calorieën hebben dus niets te maken met de voedingswaarde van je voedsel. Het is zeker belangrijk om te weten hoeveel en wat je eet. De beste manier om dit te meten is door te luisteren naar de subtiele signalen die je lichaam jou stuurt.  


Is het niet beter om in plaats van te letten op calorieën. te letten op de mate waarin voedsel in je voeding voorziet? Je lichaam bestaat immers uit mineralen en niet uit calorieën. Je lichaam heeft baat bij een volledig spectrum van goed uitgebalanceerde, kant-en-klare ionische mineralen en spoorelementen.


Comments


bottom of page