Eeuwenlang wordt honing gebruikt in huidverzorging, wondverzorging en wondgenezing. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en een unieke pH-balans die wondgenezing bevordert.
De honing die het meest in verband met wondgenezing wordt gebracht, komt van bijen die stuifmeel verzamelen van de Tea Tree bomen in Nieuw-Zeeland, beter bekend als Mãnuka (Leptospermum scoparium). Deze honing van hoge kwaliteit - die minimaal wordt verwerkt, onverwarmd en vers is - bevat veel belangrijke bioactieve plantaardige stoffen en antioxidanten, zoals flavonoïden en fenolzuren.
Honing is een hyperosmolaire stof geproduceerd door bijen met ongeveer 20% water en 80% suiker. Honing bevat daarnaast enzymen, aminozuren, koolhydraten, vitamines en organische zuren. De exacte samenstelling varieert sterk afhankelijk van op de standplaats en type plant van waarin de bijen nectar verzamelen. Mãnuka honing uit Nieuw-Zeeland scoort de hoogste ogen met meer dan 2000 componenten die met massaspectrometrie kunnen worden gedetecteerd. Dit is ongeveer 20 keer complexer dan imker honing van het weidetype klaver. Mãnuka Honing is daarom veel meer dan alleen een glucose- en fructose-oplossing.
Het gebruik van honing bij het behandelen van kleine wonden en huidgenezing is in het verleden naar de achtergrond verschoven. Dit gebeurde na de ontdekking van antibiotica. Maar honing was nooit helemaal weg. Topische honingbehandeling wordt al sinds het oude Egypte gebruikt om wonden en brandwonden te genezen. Deze praktijk is nog steeds gebruikelijk vandaag de dag.
Tegenwoordig hebben we te maken met antibioticaresistentie wat een groeiend probleem is. De behoefte aan een effectieve en economische producten die infecties bestrijden brengen deze en andere toepassingen van honing prominent terug.
In de jaren veertig werd het gebruik van honing vervangen door de moderne geneeskunde met de introductie van antibiotica. De zorgwekkende ontwikkelingen rond antibiotische weerstand vormen een groot probleem. Als gevolg grijpen medische professionals terug op het gebruik van honing om infecties en andere aandoeningen weer te behandelen op natuurlijke wijze.
Mãnuka heeft het hoogste niveau van antibacteriële activiteit van alle honingen en wordt ingezet om bacteriële en schimmelinfecties te bestrijden, ondersteunen van autolytisch debridement en onwelriekende wonden onder controle te houden.
Kenmerkend voor donkerdere soorten honing zoals Mãnuka is dat ze meer antioxidanten bevatten dan lichtere soorten.
Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van reactieve zuurstofsoorten in je lichaam, die zich in cellen kunnen ophopen en schade kunnen veroorzaken. Deze schade kan bijdragen aan aandoeningen zoals vroegtijdige veroudering, diabetes type 2 en hartaandoeningen.
De rauwe en pure Mānuka honing bestaat uit verschillende UMF graderingen. Ieder met hun eigen toepassingsgebied van gezonde leefstijl, therapeutische en medicinale toepassingen tot en met lichaamsverzorging.
Alleen het ultra hoge gehalte aan methylglyoxal (MGO), in de natuurlijke omgeving samen met alle andere componenten, geeft Mānuka honing de antibacterie power van een ultrafood.
De basis van de antibacteriële wondgel is Mãnuka honing van medische kwaliteit en de toepassingen zijn zeer uitgebreid. Bijkomend voordeel: bacteriën worden nooit resistent tegen de belangrijkste verbindingen in Mãnuka Honing. Dit zijn MGO in samenwerking met DHA en Leptosperin.
Unieke eigenschappen Mānuka honing
De natuurlijke verbindingen van Mānuka honing zorgen voor de unieke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Het is dé reden waarom deze honing wordt aangewend voor therapeutische en medicinale toepassingen waaronder:
Dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem
Ondersteuning van de spijsvertering en darmgezondheid
Antioxidant bescherming
Verzachtende hoest en keelpijn
Energie boost
DIY-huidverzorging voor een stralende teint
Antibacterieel gezichtsmasker met één ingrediënt voor de acne-gevoelige huid
Als een heilzaam zoetstofalternatief voor thee en koffie
Mānuka honing wordt gebruikt (in steriele vorm) voor wondgenezing in ziekenhuizen en klinieken over de hele wereld en is tevens als wondgel verkrijgbaar.
Antibacteriële wondgel van Mãnuka honing
Het is klinisch bewezen dat Mãnuka honing van medische kwaliteit wondgenezing bevordert en symptomatische verlichting biedt van een droge, gevoelige huid en eczeem.
Het helpt bij de bestrijding van koloniserende bacteriën die vaak worden geassocieerd met eczeem en helpt vocht vast te houden.
Vanuit deze achtergrond is deze gespecialiseerde gel ontwikkeld. Om geïnfecteerde, eczemateuze huid, gebarsten huid en eczeemwonden te helpen genezen en beschermen.
Antibacteriële wondgel is in de basis geformuleerd met Mãnuka honing van medische kwaliteit in combinatie met andere bewezen natuurlijke ingrediënten als Kamille en Aloë Vera.
Antibioticaresistentie, is een van de hoofdredenen dat deze wondgel wordt toegepast voor wonden die moeilijk te genezen zijn met behulp van meer conventionele remedies. Deze therapie blijkt een geweldige aanvulling op strategieën voor wondverzorging.
De antibacteriële Mãnuka honing voor de huid wordt geproduceerd onder strikt gecontroleerde omstandigheden.
Wanneer het wordt aangebracht op een gebarsten en ontstoken huid zoals eczeem en een droge huid, creëert het een verzachtend en kalmerend effect.
Antibacteriële wondgel op basis van Mãnuka is dermatologisch getest en geschikt bevonden voor de meest gevoelige huid.
Samengesteld voor de droge, jeukende huid is deze wondgel vrij van parabenen, natrium lauryl sulfaat, vaseline en synthetische geur- en kleurstoffen.
In verband met honing allergie is het aan te raden om bij de eerste keer te testen op een klein deel van de huid.
Werking van Mãnuka antibacteriële wondgel
Mãnuka wondgel helpt bij de bestrijding van koloniserende bacteriën die vaak worden geassocieerd met eczeem. Het helpt ook om jeukende, geïrriteerde huid te verlichten en vocht vast te houden. Door water uit de onderste huidlagen op te trekken en vast te houden voor een langdurigere hydratatie wordt een droge en geïrriteerde huid geminimaliseerd. Aloë Vera helpt de hydratatie van de huid te verbeteren en ontstekingen te verlichten terwijl Kamille helpt bij het verzachten van huidirritaties.
Mãnuka honing heeft een relatief lage pH tussen 3,2 en 4,5. Bij toepassing op wonden stimuleert de zure pH het bloed om zuurstof af te geven. De zure eigenschappen van honing remmen bacteriegroei en bevorderen genezing die in alkalische wonden anders moeilijk op gang komt. Een zure pH vermindert ook de aanwezigheid van proteasen die het wondgenezingsproces belemmeren.
Honing bevordert autolytisch debridement wat, in samenwerking met lichaamseigen enzymen, resulteert in een vochtige helende omgeving wat genezing in de hand werkt.
Mãnuka antibacteriële wondgel wordt gebruikt bij snij- en schaafwonden, droge huid, eczemateuze huid, huiduitslag, gebarsten hielen, littekens en zweren en werkt beschermend bij gipsirritatie en wisseling van wondverbanden. De antibacteriële wondgel is wetenschappelijk onderzocht en klinisch bewezen als effectieve oplossing om eczeem-huidirritaties en opflakkeringen van huidziekten te helpen kalmeren en verlichten.
De suiker die van nature in de honing aanwezig is, heeft de osmotische eigenschap dat het vocht uit het beschadigde weefsels trekt. Dit vermindert de zwelling (ontstekingsremmend) en stimuleert de te lymfestroom voor wondgenezing. Het suiker haalt ook water uit bacteriecellen, wat kan helpen voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen.
Het herstellen en behouden van een gezonde huidbarrière is een van de belangrijkste prioriteiten voor iedereen die lijdt aan eczeem. Een gezonde huidbarrière beschermt tegen mogelijke allergenen en vermindert zo het risico op infectie. Antibacteriële wondgel van Mãnuka honing heeft vele toepassingen en verdient een plek thuis in je eigen apotheek.
Allergische reactie
Het is altijd mogelijk dat honing of de houder ervan besmet kan raken. Of dat een persoon een allergische reactie kan krijgen. Soms komt dit door de bijenpollen die van nature in honing aanwezig zijn. Aanwijzingen dat er sprake kan zijn van een allergische reactie op de honing zijn onder meer:
duizeligheid
extreme zwelling
misselijkheid
stekend of brandend na plaatselijke toepassing
moeite met ademhalen
braken
Ervaar je deze symptomen, maak dan je huid vrij van honing en zoek medische ondersteuning. Breng de honing pas weer aan nadat je met de huisarts hebt gesproken.
Comentarios